No.Sykkel FAQ: Engelsk-Norsk Begrepsordliste

Sist modifisert: Wednesday the 01. of September, 1999
7.1: Ordliste
Eyvind Ness
11. Januar 1996

Denne ordlista er i stor grad basert på fila kalt 'glossary' på rec.bicyles FAQ tjeneren hvis siste kjente observasjon er gjort her.
Alloy
En eller annen (alu-)legering. De vanligste i sykkel-sammenheng er i 2000, 6000, og 7000 serien. Se også metall-guiden som BikePro folka har laget.

ATB
"All-Terrain Bicycle" dvs. terrengsykkel.

Bar ends
Klatregrep. Dingser festet på begge ender av et (rett) sykkelstyre. De har to primærfunksjoner: 1) De gir rytteren en bedre klatre-posisjon, og 2) De beskytter styret og dingser montert til styret i et fall.

Bead
Tråd av stål eller Kevlar=AE som holder dekket på plass på felgen.

Biopace
Navn på en spesiell type eggeformede (ovale) drev produsert av Shimano en gang i tiden. Tanken var å tilpasse drevene til den ujevne kraftoverføringen fra beina. I dag sett på som avlegs da mange fant at tråkkfrekvensen faktisk ble forverret ved bruk av slike drev.

Bonk
"Møte veggen". "Gå tom". Oftest et resultat av dehydrering og/eller oppbrukte energi-reserver.

Bottle cage
Flaskeholder.

Bottom bracket
Kranklager. Krankarmene er festet til kranklagerakselen som roterer inne i et innesluttet lager. Shimanos "sealed cartrigde bearing" lager er de mest utbredte. Det kan ikke justeres eller overhales, men må byttes etter at det er slitt ut (f.eks. aksel-slark).

Til gjengjeld er det relativ billig og lett å installere. For en gitt type krank anbefaler produsenten som regel en bestemt type kranklager, med en nærmere spesifisert aksellengde.

Brake booster
Bremseforsterker. Brukt som betegnelse på en spesiell type "bruer" over dekket fra bremseboss til bremseboss på felgbremser. De er ment å avstive gaffelen for å minske problemet med (lateral) fleks, spesielt på dempegafler av teleskop-typen. De kan også eliminere problemer med hyling fra bremseklossene.

Bunny hop
"Harehopp", dvs. å hoppe over en hindring med begge hjula i lufta samtidig. Man løfter forhjulet, så bakhjulet (klikkpedaler hjelper, men er ikke nødvendig). I skrivende stund hopper de flinkeste rytterne over høyder på 1m (40.5", Dave Hemming, UK).

Butted tubing
Rør av metall med varierende tykkelse, typisk tykk i endene og tynnere i midten. Dette gir i utgangspunktet et sterkere og lettere rør enn et som er like tykt hele veien.

Cable housing
Strømpe. Ledning av plast/metall som gir- og bremsekabler føres gjennom. Girstrømpa er direkte uegnet til å huse bremsekabelen, og bremsestrømpa er dårlig egnet til å huse girkabelen. Innmaten i strømpene er nemlig forskjellig. Girstrømpa har langsgående metalltråder for å motstå strømpekompresjon *langs* kabellengden (det vil gi feilgiring), mens bremsestrømpa har en metalltråd spunnet i en heliks. Strømpene bør kuttes med spesialverktøy for å unngå ujevnheter nær endene da dette kan ha en ugunstig effekt på giring/bremsing. Svært mange girproblemer skyldes en dårlig vedlikeholdt strømpe. De bør smøres regelmessig med en tynn olje. Alternativt kan man kjøpe Gore-Tex kabler der selve gir- og bremsekablene er innesluttet i en egen, heldekkende plaststrømpe. Disse skal *ikke* smøres.

Cadence
Tråkkfrekvens, oftest målt i antall omdreininger av kranken per minutt.

Cartrigde bearings
Maskinlager. Innelukket kulelager i en egen enhet som må byttes i sin helhet når den er slitt ut. SKF er en kjent produsent av slike her hjemme.

Cassette
Kassett. De 7 eller 8 tannhjul som utgjør kransen bak. Kassetten monteres på bossen (se :freehub body:) som igjen er festet til selve navhuset. Shimano har patent på måten bossen er festet til navet på (en 10mm umbrako bolt).

Century
100 mils ritt, hvor mil er engelsk/amerikansk mil.

Chainline
Linja som beskrives av kjedet når det står i midten foran og i midten bak. Denne kjedelinja kan påvirkes ved valg av kranklager aksellengden. Shimano anbefaler kjedelinjer på 47.5mm til 50.0mm målt fra midten av kranklagerhuset til midten av midtklinga.

Chainring
Klinge eller drev. Tannhjul foran.

Chainwheel
Ditto

Chainset
Britisk navn på kranken.

Chain skip
Hoppende kjede. Typisk nytt kjede på slitt kassett.

Chain slap
Kjedeslag mot ramma.

Chain splitter
Kjedesplitter, kjedeverktøy for å bryte og sette sammen kjeder.

Chain stays
"Kjedestag", rør som går fra kranken til bakre hjulfester.

Chain stretch
Kjedeslitasje. Et slitt kjede "strekker" seg egentlig ikke, men slitasjen fører til at ledd-lagrene får slark, og dermed blir den totale lengden av kjedet større enn lengden av et nytt. Dette før er i sin tur til at belastningen på tannhjulene (spesielt bak -- de har færrest tenner) konsentreres til færre tenner. Et kjede og tannhjulene det er i kontakt med slites derfor sammen. Venter man litt for lenge med å bytte et slitt kjede, må man derfor som oftest også kjøpe ny kassett, og kanskje også ny(e) drev foran. En kjedeslitasjemåler (f.eks. Rohloff Caliber) kan være til hjelp for å bestemme når det er på tide å bytte kjedet (slik at kassetten kan beholdes).

Chain suck
"Kjedesug". Betegnelse på det fenomenet av kjedet kan sette seg fast mellom ramma og kranken. Kjedesug kan utrette stor skade på ramma, men oftest slipper man med skrekken og noen skrammer i nærheten av krankhuset. Kjedesug kan forårsakes av skittent eller dårlig smurt kjede, samt skitne drev eller drev med defekte tenner. Noen sykler ser ut til å være mer utsatte enn andre. Det finnes spesielle innretning som er ment å motvirke kjedesug, såkalte anti-kjedesug innretninger. Typisk påvirker ikke disse årsakene til kjedesug, men søker å begrense skadene på ramma.

Chain tool
Kjedeverktøy. Se også chain splitter

Chain whip
"Kjedepisk". Et håndtak festet i en bit kjede. Den brukes bl.a. til å holde kassetten fast mens låseringen skrus av.

Chromo
Betegnelse på en populær legering av krom/molybden brukt i rammer og gafler. Legeringen har et gunstig styrke/vekt forhold og kan tilvirkes i mange forskjellige kvaliteter og tykkelser.

Cleat
Kloss. Dingsen som skrus fast under sykkelskoa slik at de kan klikkes inn i klikkpedaler.

Eyelets
Kopper. Forsterkning av eikefestet i en felg ved at eikenippelen ligger i en slags kopp. Dette bevirker at lasten fra en stram eike kan fordeles over et område på felgen større enn selve eikefestet.

Klikkpedaler

Eyvind.Ness@HRP.No
vedlikeholder dette dokumentet. Kommentarer er velkomne.
Tilbake til hovedsiden
I made this! Jørn Dahl-Stamnes