No.Sykkel FAQ: Dempegafler

Sist modifisert: 29. april 1996
6.3 Dempegafler
Øystein Svendsen
28. april 1996

En dempegaffel kan være greit å ha hvis man sykler mye i ujevnt terreng. En god dempegaffel vil gjøre turen mer avslappende for armene, samt at den vil føre til at forhjulet sporer betydelig bedre. Dette fører til at man får bedre kontroll over sykkelen i vanskelig terreng.

Litt teori

I teorien består en dempegaffel av en fjærenhet og en dempeenhet. Dempeenheten sørger for at fjærens bevegelser blir dempet med en motkraft i begge bevegelsesretninger. Dempeegenskapene til gaffelen bestemmes av stivheten til fjæren, dempeenhetens motkraft samt massen og massefordeling til sykkel pluss syklist. Dempeegenskapene kan inndeles i to hovedområder:

I overgangen mellom disse to områdene finnes et punkt som kalles kritisk demping, og det er dette punktet de fleste gafler bør operere rundt. Selv om gaffelen er tilpasset slik at den er tilnærmet kritisk dempet, betyr ikke dette at den fungerer optimalt for alle typer terreng. Dempegaffelens resonnansfrekvens utgjør også en faktor. Resonnansfrekvensen bestemmes også av de samme parametre som dempeegenskapene, og man kan si at en høy resonnansfrekvens fører til at gaffelen trives best ved høye hastigheter, eller i terreng der ujevnhetene forekommer svært hyppig. En tung syklist vil i teorien føre til at dempegaffelen fungerer bra over et større fartsområde enn en lett syklist.

I praksis

Det benyttes hovedsakelig en type fjær i moderne dempegafler, nemlig gass. Som dempemedium benyttes det ofte hydraulikk, dvs. olje som presses gjennom en justerbar åpning når demperen presses sammen. I løpet av de siste årene har det dukket opp en teknologi som kombinerer både fjæra og dempemediet inn i ett, på engelsk blir denne teknologien referert til som MCU (Micro Cellular Urethane). Dette er et plaststoff som inneholder millioner av mikroskopiske gassbobler. Ved å regulere egenskapene til plaststoffet samt antall og størrelse på gassboblene kan man skreddersy plasten etter hvilke egenskaper man ønsker at dempegaffelen skal ha.

Vi kikker litt nærmere på de forskjellige gaffeltypene:

MCU
Disse demperene har en eller flere MCU-pute(r) i hvert gaffelben, og fordelen med disse dempegaflene er at de er ganske enkle å vedlikeholde samt at de er relativt billige både i innkjøp og vedlikehold. Justering av demperegenskapene foretas ved å skifte ut MCU-putene. I kaldt vær kan det være nødvendig å skifte ut putene med mykere typer. På enkelte dempere kan man justere forhåndsbelastningen på putene slik at ikke gaffelen presses unødig mye sammen når man sitter på sykkelen. Dette betyr at man ikke taper så mye dempningsvei hvis man er tung.

MCU/olje
Ved å kombinere MCU-teknologien med en hydraulsk dempeinnretning får man mulighet til å tilpasse demperen til sin egen vekt og kjørestil. Denne typen dempere har den siste tiden i stor grad tatt over for luft/olje-demperene. I de nyeste dempegaflene sitter den hydraulske dempeenheten i en egen patron som enkelt kan tas ut for utskiftning eller vedlikehold. Dempningsegenskapene kan man endre ved å justere på hydraulikken, skifte oljetype samt ved å bytte ut MCU-putene.

Luft/olje
I denne typen dempere er det et et gassfylt kammer som presses sammen som virker som en fjær, og denne blir dempet hydraulsk ved hjelp av olje. En luft/olje-demper er relativt vedlikeholdskrevende, og hvis man slurver med vedlikeholdet vil gaffelen etter hvert bli ubrukelig. Vedlikeholdet krever at man bruker spesialverktøy, og hvis man ikke eier det selv, kan det koste en del kroner å få arbeidet utført ved et sykkelverksted. Demperens egenskaper kan justeres ved å regulere lufttrykket, og man kan justere dempningen ved hjelp av en justeringsskrue og evt. ved å bytte til en annen oljetype.

Tilbake til hovedsiden
I made this! Jørn Dahl-Stamnes