No.Sykkel FAQ: Sykle sikkert - med sikker sykkel!

Sist modifisert: 19. april 1996
4.4: Sykle sikkert - med sikker sykkel!
Terje Thomassen, Helsetjenesten
19. april 1996

Denne informasjonen er hentet fra en brosjyre som er utgitt av Helsetjenesten ved Studensamskipnaden i Trondheim


Sykle sikkert - en (u)mulighet?

Hvert år viser ulykkesstatistikken at syklister er en svært sårbar gruppe. Årlig blir ca 600 personer fra Trondheim kommune behandlet for "sykkelskader" ved RiT. I og med at det bare er de med skader av en viss alvorlighetsgrad som oppsøker sykehuset, er totalantallet sykkelskader sannsynligvis mange ganger høyere!

Ferdigheter

For å kunne sykle sikkert i trafikken må man ikke bare kjenne trafikkreglene, men man må også følge dem. I tillegg kreves det at man behersker en rekke "basale" funksjoner og at man er i stand til å reagere raskt. Man må kunne "lese" trafikksituasjonen og være oppmerksom på at de andre tafikantenes, både harde og myke, mer eller mindre forutsigbare adferd.

Ansvarlighet

Så lenge noen av trafikantene gir blaffen i vedtatte trafikkregler, blir det kaos. Dette vet alle, men stadig kan man se syklister som utsetter seg selv og sine medtrafikanter for livsfare ved egenmektig bruk av vei og fortau.
Man får en følelse av at mange syklister anser seg forfordelt av bilistene og at de derfor tar seg til rette ved å innføre særegne forkjørsregler, at de ikke ser nødvendigheten av å stoppe på rødt lys, eller at de sykler uten lys nå dette kreves.
Gruppementaliteten utgjør en ekstra fare i trafikken. Felles "råsykling" i strid med reglementet legitimerer ikke overtredelsen. Syklistene må for all del ikke glemme at deres egen sikkerhet, liv og helse først og fremst avhenger av dem selv!

Min sykkel - din sykkel

Det er tydelig at en del personer ikke tar denne "lille forskjellen" alvorlig. Den som har opplevd at sykkelen har blitt stjålet, vet hvordan det føles. Når dette skjer på et tidspunkt hvor eieren er ute i siste liten for å komme seg tidsnok til arbeidet eller en viktig time på skolen, eller kanskje til og med til et lovende stevnemøte, skal det ikke mye fantasi til for å forestille seg hans eller hennes frustrasjon og sinne.

Noen hovedregler

Anmeld alltid tyveri til politiet - og fall ike for fristelsen å "låne" en annens sykkel!!!

Herreløse sykler blir ofte innbragt til FALKEN, etter at polititet har registrert rammenummeret. Her oppevares syklene minst 3 måneder før de evt. blir solgt på hittegodsauksjon. Etterlys altså sykkelen hos politiet først (husk rammenummeret!) før du gå til fALKEN. Før du får ut sykkelen din må du betale 250 kr. for oppevaringen.

Hva er en sykkel?

Utdrag fra "forskrift om krav til sykkel" av 1990:
En sykkel er et kjøretøy som drives frem ved trå- eller veivanordning, unntatt kjøretøy som bare er beregnet for lek.
At sykkelen er definert som kjøretøy betyr at de fleste trafikkreglene likestiller motorkjøretø og sykkel.

Viktige trafikkregler (utdrag)

Paragraf 7.4 Vikeplikt
Kjørende har vikeplikt for annen trafikant når den kjørende kommer fra parkeringsplass, holdeplass, torg, eiendom, bensinstasjon, gågate, gatetun eller liknende område. Det samme gjelder den som svinger inn på kjørebanen fra sykkelveg, sykkelbane, vegens skulder, gangveg fortau eller gangbane.

Paragraf 18.3 Sælige bestemmelser (Rettigheter)
Sykling på gangveg, fortau, gangbane eller i gangfelt er tillatt nå gangtrafikken er liten. Sykling må ikke medføre fare for gående. Gående må ikke forhindres eller forstyrres.

Forenklet forelegg
Sykling uten forskrevne lykter tent, sykling mot rødt lys og mot en del forbudsskilt kan av polititet bøtlegges med kr 300,-.

2/3 av syklistene som omkommer i trafikken dør pga hodeskader. Halvparten av disse hadde sannsynligvis overlevd om de hadde brukt hjelm.


Tilbake til hovedsiden
I made this! Jørn Dahl-Stamnes