No.Sykkel FAQ: Tiltak mot sykkeltyverier

Sist modifisert: 22. januar 1996
4.2: Tiltak mot sykkeltyverier
Sveinung Sørbye
22. januar 1996

Falken Redningskorps anslår at det stjeles 100.000 sykler i Norge hvert år. Statistisk Sentralbyrå opplyser at Politiet hvert år mottar 25.000 anmeldelser etter tyveri av sykkel.

Sykkeltyverier er et storbyproblem. Over 25% av landets sykkeltyverier skjer i Oslo, men Trondheim, Bergen, Stavanger, Drammen, Kristiansand og Tromsø er også utsatt.

En anmeldelse av sykkeltyveri blir stort sett automatisk henlagt, men den blir registrert. Sykkelens rammenummer blir lagt inn i STRASAK som er Politiets godsregister over savnede gjenstander. Omtrent 10.000 sykler blir funnet av Politi eller hittetjeneste hvert år, og rammenummer blir lest av og kontrollert mot STRASAK.

Undersøkelser Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! har gjort viser imidlertid at STRASAK er lite egnet til å finne tilbake til eier. For det første er det bare en av fire som anmelder tyveri av sykkel, og for det andre er halvparten av registreringene i STRASAK for dårlige til å kunne identifisere sykkelen når man bruker rammenummer som søkebegrep.

Ofte er det klager som oppgir mangelfulle eller feilaktige opplysninger. I 20-30% av tilfellene visste ikke eier rammenummer på sykkelen. Noen ganger opplyses sykkelens produksjonskode som er identisk for alle sykler av samme modell, i stedet for rammenummer, og registreringen i STRASAK er meningsløs. Politiet gjør også en del feil når håndskrevne rammenummer i anmeldelsen skal legges inn i STRASAK rett og slett fordi Politiet ikke vet hvordan de ulike rammenummer er bygd opp. Dette gjør at bare en av åtte hittede sykler kan identifiseres på grunnlag av STRASAK, og tradisjonelt har bare 10-15% av de 10.000 syklene som blir funnet blitt utlevert til eier. Resten havner på politiauksjon.

I 1993 opprettet Norges Forsikringsforbund et landsomfattende sykkelregister. Registeret omtales som Falken Sykkelregister, og det er Falken Redningskorps som står for den daglige driften. Hensikten med registeret er først og fremst å kunne identifisere hittede sykler slik at eier kan varsles umiddelbart, men det finnes også en del sekundærgevinster.

I mange av Norges havnebyer ligger skipene til kais i en eller to dager før de reiser videre. Dersom tollvesenet finner sykler ombord har de tradisjonelt hatt problemer med å bevise at syklene var stjålet. Sykkeleieren har ofte ikke merket at sykkelen er vekk, eller han har ikke somlet seg til å anmelde tyveriet. Ved å undersøke i Falken Sykkelregister kan de finne eieren til sykkelen, og så kontakte han for å undersøke om sykkelen er blitt solgt brukt, eller om han savner den.

Registrering i Falken Sykkelregister koster kr 38,- for tre år. Sykkeleieren har forsikringsmessige fordeler av en registrering. Dersom sykkelen blir stjålet, vil de fleste forsikringsselskapene redusere egenandelen med kr 1.000,-.

Vi har fått de fleste forsikringsselskaper til å foreta registrering i Falken Sykkelregsiter ved erstatning av en sykkel som eieren selv ikke hadde registrert. Dette gjør at en tyv eller heler løper større risiko ved å sykle på en stjålet sykkel.

Politiets Datatjeneste arbeider nå med å få Politiet on-line til Falken Sykkelregsiter slik at de kan bruke registeret mer effektivt. Politiet har lovet flere sykkelkontroller der alle blir stoppet, og rammenummeret på sykkelen kontrollert mot STRASAK og Falken Sykkelregister for å sjekke om sykkelen er stjålet. Sykler der rammenummeret er filt vekk blir beslaglagt, og syklisten får to uker på seg til å dokumentere at sykkelen er fremskaffet på lovlig vis. Hvis han ikke klarer dette, får han tilsendt en bot i posten.


Tilbake til hovedsiden
I made this! Jørn Dahl-Stamnes