No.Sykkel FAQ: Rust på kjedet

Sist modifisert: Wednesday the 01. of September, 1999
Red.anm: Det finnes flere meninger om rett type olje for sykkelkjeder. Derfor er flere innlegg med til dels motstridene informasjon tatt med.

2.7: Rust på kjedet
Geir Harris Hedemark
25. november 1996

Finnes det kjeder som ikke ruster ? Eventuelt.. hvorfor ikke .. det må da være et genialt produkt..

Nå bruker jeg en meget tyntflytende oljeblanding fra finnish line. Burde jeg bytte olje til en litt fetere og tykkere olje ?

IMHO er vinter tid for å smøre kjedet med fett - noe som medfører at man må vaske kjedet oftere. Det holder saltvannet borte fra kjedet, i motsetning til en tynn olje der olja forsvinner ved første kontakt med snø.
Einar Irgens
25. november 1996

Nå har desverre kjedet mitt begynt å ruste. Jeg sykler til jobb hver dag, og sykkelen må stå ute hele dagen, så det er kanskje ikke så rart. Nå har jeg renset sykkelkjedet, og oljet det, og det har blitt nesten perfekt igjen, men jeg skal banne på at rusten er tilbake i løpet av en uke.
Står sykkelen ute må du regne med at det ruster uansett hva du setter det inn med. Finn deg et sted i nærheten der sykkelen kan parkeres under tak.
Finnes det kjeder som ikke ruster? Eventuelt.. hvorfor ikke .. det må da være et genialt produkt..

Nå bruker jeg en meget tyntflytende oljeblanding fra finnish line. Burde jeg bytte olje til en litt fetere og tykkere olje ?

Sikker på at det er "ekte" olje? Jeg tror ikke at syntetiske greier med silikon gir noe særlig rustbeskyttelse. For noen år siden var det det man 'skulle' bruke, men for vanlig bruk i både tørt og vått vær må man visst ha olje. Sykler man mye i regnvær bør man nok ha litt seigere stuff, men bruk aldri motorolje e.l.! En kamerat av meg gjorde det, og både kjede og drev gikk til helvete på rekordtid. Jeg har en 'regnværssykkel' i tillegg til Cannondalen, så jeg trenger ikke å bekymre meg særlig over det problemet.
Øystein Svendsen
27. november 1996

Det virker på meg som om du bruker den teflon baserte olja til Finish line (med rød kork), denne er egentlig beregnet på tørre forhold og vaskes relativt lett bort av vann og spesielt da salt vann. Den olja du bør bruke er Finish lines olje for våte forhold (med grønn kork), denne samler litt mer møkk, men holder seg overlegent på plass.
Det var en test på forskjellige oljetyper i januarnummeret av Mountain Biking UK i 1996. Den som kom best ut var Gozon, som bla. selges av G-sport her til lands. Gozon fikk topp resultat på test av lastrate, samt smuss- og vannbestandighet. Finish Line Cross Country (grønn) fikk karakterene 3½/5, 3/5 og 3/5 på henholdsvis lastrate, smuss- og vannbestandighet.

WD40, som ble nevnt tidligere i tråden var blant de tre klart dårligste oljene når det gjeder smøreevne og vannbestandighet. Derimot hadde den god bestandighet mot smuss.

Selv merker jeg at det tar lengre tid før kjedet begynner å skrike når jeg bruker Gozon enn når jeg bruker den grønnkorkede til Finish Line. Når jeg har brukt den rødkorkede, pleier kjedet å kvitre lystig etter én eller to turer med påfølgende omgang med vannslangen, så den er definitivt ikke å anbefale, IMHO.


Geir Harris Hedemark
2. desember 1996

Interessant tips, men sagkjedeolje er da virkelig helt spesiell? Såvidt jeg huser er den laget med klister-effekt slik at den skal holde seg på kjedet i høy teperatur, høy friksjon og høy omdreiningshastighet. Lurer på om ikke sagkjedeolje nærmest vil suge til seg urenheter (sandkorn sandpapireffekt), og kanskje ende opp med å gjøre mer skade enn nytte.
Hele poenget med olje er at den skal være klissete slik at den holder seg i bittesmå åpninger mellom flater som skal gli. All olje vil suge til seg urenheter dersom den er noe tess. Sånn er bare livet.

Basisolje tilsettes ofte ekstra tilsetninger for å tåle høyere trykk eller temperaturer, for å rense flatene som skal gli eller for å få andre heftige effekter. Men det endrer allikevel ikke på faktumet at basisen skal være klebrig. Derfor blir jeg litt oppgitt over folk som kjøper tynnest mulig olje for at den ikke skal "suge til seg urenheter". Gjør ikke olja det er den ikke mye tess som smøremiddel. Selv oljer jeg kjedene mine med vanlig girkasseolje til 13.50 pr. liter. Den olja er laget for å tåle trykket drevene mine blir utsatt for. Det fungerer helt utmerket, og slitasjen på kjede og drev er helt normal. Den lave literprisen gjør også at jeg kan gjøre riktig ting fra tid til annen og først vaske kjedet grundig i parafin (4.50 pr liter) før det legges natten over eller så i varm girolje. Når kjedet har rent av seg er hulrommene i kjedet fylt med fin, deilig, fersk olje som gjør at ting får ordentlig smøring.

Tenk over literprisen på olja du bruker neste gang du er ute og kjøper din grønnfargede sykkelolje (Grønne merkepenner for CD-plater rinner meg i hu) og spør deg så om olja er så forbannet mye bedre enn olja som brukes i girkasser verden over hver dag at det forsvarer literpriser i tusenkronersklassen.

Motorsyklister har i årevis hatt gummitetninger i kjedene sine for at dritten ikke skal komme inn i leddene. Hvorfor vanlige sykler ikke har fått noe tilsvarende liker jeg ikke å tenke på. Jeg skjønner heller ikke hvorfor girvelgere og andre ting (lager generelt) ikke utstyres med smørenipler på sykler.


Tilbake til hovedsiden
I made this! Jørn Dahl-Stamnes