Min vinkjeller

Sist oppdatert: 12. juni 2002.

Da jeg begynte med å legge vin, hadde jeg ikke noen egnet sted å lagre vinen. Det ble derfor til at den ble lagret i melkekasser (takk Tine) i et rom i kjelleren. Men etterhvert som produksjonen ble større, begynte denne måten å lagre vinen på å bli uholdbar. Derfor ble rommet hvor kassene sto i omgjort til en kombinert vinkjeller og matbod. Underveis tok jeg bilder av rommet. Bildene gir et inntrykk av hvordan det var før ombyggingen og hvordan sluttresultatet ble.

Bilde 1
Slik så det ut før jeg startet ombyggingen. Det er grenser for hvor mange Tine melkekasser man kan stable oppå hverandre før det gå galt. I tillegg var ikke rommet isolert på riktig måte. Om sommeren var temperaturen godt over 20 grader i rommet, mens om vinteren var det like før frysepunktet ble nådd.

Derfor ble alt av vegger og gulv fjernet inntil det bare var leca-vegger og murgulv igjen. Deretter ble rommet bygd ut fra at det skulle være mest mulig temperatur-stabilt. Den ene veggen som vender ut mot jord er derfor ikke isolert under bakkenivå. Øvrige vegger er isolert med 10 cm steinull. I tillegg ble det satt inn en termo-isolert dør (et beist av ei dør som viste seg også å være brannhemmende, så da skal vel vinen være godt beskyttet...).

Bilde 2
Veggene har kommet på plass og vinstativet er ferdig bygget. Hvert rom i stativet er laget for å kunne lagre 10 flasker. Det forutsettes at flaskene har en bestemt form (smal inntil halsen, ikke av den som gradvis smalner sammen). Total kapasitet for stativet er 370 flasker.

Tre rom kan ikke brukes pga. de to ventilene. En ventil oppe og en nede sørger for svak gjennomlufting. Når temperaturen ute er for høy, stenges ventilene for at det ikke skal bli for varmt. Det samme gjelder naturligvis nå temperaturen uten blir for lav (vinterstid).

Gulvet under vinstativet er forsterket slik at det skal være mest mulig stabil selv når stativet er full av flasker (370 fulle flasker utgjør ca. 350 kg).

Bilde 3
All vinen som tidligere var lagret i melkekasser og esker, er nå på plass i stativet. Hyllen øverst til venstre er ikke i bruk for lagring av vin, da det står en lufteventil i hyllen. Den blir derfor brukt for lagring av tomme magnunflasker etc.

Bilde 4
Hver hylle i vinstativet er laget for å kunne lagre 10 flasker. Det forutsettes at alle flaskene er av en bestemt form.

Bilde 5
Også magnumflasker er det plass for i stativet. Men det vil gå ut over antall flasker man får plass for i hver hylle.

Hver flaske hviler på to lektere. Den innerste lekteren er trukket ca. 5 cm ut fra veggen, slik at flaskene ligger trygt selv om man drar den litt ut. Den ytterste lekteren er montert noen cm. høyere i forhold til den innerste. Dette få flaskene til å ligge skrått med bunnen nederst. Dermed hindrer man at flasker raser ut av stativet, samt at evt. bunnfall som kan dannes ved langtidslagring samler seg mot bunnen av flasken.

Bilde 6
Prikken over i-en er etikettholderen som er satt under hver hylle. Den gjør at jeg kan sette inn en papirstrips med navnet på vinen i aktuelle hylle.

Bilde 7
Ved siden av vinstativet har jeg laget et demonterbart bord. Her står ballonger med vin til klarning.
De røde vinkaggene rundt to av ballongene er selvlaget. Jeg synes slike typer kagger er vesentlig bedre å ha med å gjøre fremfor kagger av strå, da det er mye enklere å kunne se gjennom ballongen for å sjekke hvor klar vinen er. Også ved omstikking av vinen er det en stor fordel å kunne se bunnen og hvor heverten er i forhold til bunnen.

Du kan klikke på bildene for full størrelse.


I made this! Jørn Dahl-Stamnes