Vinoppskrifter

Men mine oppskrifet får du aldri...
Sist oppdatert: 29. august 2003.

Vel, stort sett har jeg ingen hemmeligheter, så med unntak av min aller beste hjemmeproduserte vin, har jeg ikke noe å skjule.
Antall stjerner (fra 1 til 6) antyder hvor fornøyd jeg er med de ulike vinene. Men husk at smak og behag kan ikke diskuteres. Det at jeg ikke liker en bestemt vin så veldig godt, betyr ikke at du ikke vil like den. Eneste måten å finne det ut på, er å lage vinen eller å smake på en som andre har laget.

Solbærvin I

Ingredienser til 25 liter vin: Dette er en utmerket vin med tydelig preg av solbær (i motsetning til den under hvor solbærsmaken er langt mindre fremtredende). Bruker en portvinsbasert gjærkultur. Bør ikke bli for sterk, da høyt alkoholinnhold kan skjule noe av den gode solbærsmaken.

Solbærvin II

Ingredienser til 30 liter: Fikenen ble kjøpt inn på billigsalg etter jul og lagret kaldt inntil vinen ble laget. Den skal kuttes opp i biter før bruk. Til denne vinen bruker jeg en portvinsbasert gjærkultur.

Denne solærvinen synes jeg har en ettersmak som den første oppskriften ikke har. Etter et par månders lagring på flaske, ble ettersmaken noe mindre inntil den forsvant så og si helt.

Jordbærvin

Ingredienser til 10 liter: Jordbærene skal bare kuttes opp i biter - ikke knuses eller moses. Denne vinen må lagres kjørlig og ikke for lenge. Lagres den for varmt ødelegges den fort. Gjærkulturen som brukes er av sherry-typen.

PS: Dette er en dyr vin.

Ripsvin

Ingredienser til 30 liter: Bruker en portvinsbasert vingjær. Du kan bruke både hvite og røde rips. Smaken av rips er ikke så fremtredende som man skulle tro, og den kan derfor virke noe "tam". Men det sies at lagring i 3-5 år skal gjøre underverker... så da er det bare å vente...

Ripssherry

Ingredienser til 25 liter vin: Siden dette er en sherry, brukes en sherrykultur. Vinen skal ikke være for tørr, så du bør vurdere ettersøtning før tapping, om den blir noe for tørr. Men vent en stund etter at den har gjæret ferdig og klarnet før du tilsetter mere sukker.

Rognebærvin

Ingredienser til 25 liter vin: Rognebær er noe de fleste assosierer med ammunisjon til blåserør. De fleste synes rognebær er bitre i smak (untatt datra mi som elsker å spise bærene rå). Men rognebærvin er en utrolig god vin. Bærene bør fryses før bruk og vinen bør stå på ballong i et til to år for klarning. Jeg bruker en tokay vingjær til denne vinen.

OBS: Jeg har ved et par anledninger hatt problemer med at gjæringen stoppet opp for tidlig. Det har resultert i en søt vin. Vær derfor tilbakeholden med tilsetningen av alt sukkeret. Du kan godt tilsette 3-4 kg første gang, men det resterende sukkeret bør tilsettes i mindre posjoner. Smak på vinen før du tilsetter mer sukker. Bruk den tiden du trenger.

Stikkelsbærvin

Ingredienser til 25 liter: Siden dette er en lettvin, bruker jeg en lettvinsgjær. Personlig synes jeg det stinker død og gammal pyton av mosten under primær-gjæringen. Men det blir en herlig hvitvin som egner seg utmerket til reker og annen sjømat, eller bare nyte den avkjølt en varm sommerkveld. Smaken av stikkelsbær er så lite fremtredende at de aller fleste tror dette er en hvitvin fra vinmonopolets hyller.

Min erfaring er at stikkelsbærvin gjærer sakte. Velger du å tilsette mer sukker for å lage en hetvin (husk å bruk en hetvinsgjær da), så tilsett sukkeret i mindre porsjoner og bruk god tid på gjæringen.

Etter å ha laget to runder med stikkelsbærvin, synes jeg den halvsøte utgaven er best. Den tørre kan bli noe tam i smaken. Vil du ha en litt søt utgave, så kan du tilsette litt sukker og evt. vinsyre eller sitronsyre til vinen noen uker før tapping. Tilsett sukker og syre i mindre posjoner og smak deg frem. Husk da å tilsette kaliumsorbat og vinsvovel for å unngå ettergjæring.

Rabarbravin

Ingredienser til 25 liter vin: Til denne vinen brukte jeg en tokay vingjær. Det er kun vårrabarbraen man skal bruke. Før man lager mosten, skal helle kokende vann over rabarbraen, la det stå noen minutter før man heller vekk vannet. Dette fjerner litt av "gressmaken".
Stilkene skal kuttes i biter og kan godt males i en kjøkkenkvern. Rabarbra inneholder oksalsyre, som kan gi nyrestein. Oksalsyra bør derfor fjernes ved at man tilsetter 15 g slemmet kritt før man tilsetter vinsyre. Rør godt rundt før andre ingredienser tilsettes. Rabarbra inneholder lite sukker, så 1.25 kg sukker må tilsettes mosten.

Jeg hadde store problemer med skumdannelse i ballongen, men en dråpe av et anti-skum middel gjorde underverker.

Plommevin

Ingredienser til 10 liter: Denne vinen hadde jeg store problemer med å få i gang gjæringen på. Etter at det hadde gått en uke etter at gjæren var tilsatt uten at jeg så noen tegn til gjæring, var jeg på nippe til å gi opp. Men jeg ga den sjansen til over helga (mens jeg var bortreist). Da jeg søndags kveld sjekket mosten, var det antydning til skumdannelse. Dagen etter var gjæringen i full gang. Så dette må vel være beviset for at tålmodighet er en dyd. Om dette er typisk for plommevin vet jeg ikke, men jeg regner med at den trege starten var spesielt for denne batchen.
Forøvrig kan jeg nevne at jeg bruker en sherry vingjær til denne vinen.

Bringebærvin I

Ingredienser til 25 liter vin: Bruk en tokay vingjær til denne. Bringebær egner seg ikke som eneste ingrediens i en fruktvin (se oppskrift under). Den kan bli noe stram i smaken.

Bringebærvin II

Ingredienser til 25 liter: Som du sikkert skjønner, så er dette min favorittvin... så langt. Her bruker jeg noe ekstra i vinen for å få frem den perfekte smak (om noe slikt måtte finnes da). Jeg bruker en tokay vingær til denne vinen.

Bringebærvin er blandt de enkleste vinene å lage. Selvplukk av 7-8 kg bringebær er gjort på under timen. Og du behøver ikke foreta noen form for rensking eller rengjøring av bærene etterpå (slikt gjør du samtidig som du plukker). Enkel å knuse er de også og bringebær er veldig gjærevillig. Som om ikke det var nok, så er denne vinen veldig enkel å få krystallklar. 6-8 månder etter legging kan denne tappes... og drikkes.

Fikenvin

Ingredienser til 30 liter vin: Denne vinen lønner det seg å sette opp rett etter jul når fiken kan fås kjøpt på tilbud til halve prisen. Fikenen skal kuttes opp i mindre biter og som gjær brukt jeg en hetvinsgjær. Nelliken og muskaten tilsettes vinen etter at den har klarnet. Husk å rør rundt i vinen i dagene og ukene etter tilsettingen. Noen uker før tapping må du sette den til ny klarning, slik at restene av krydderet får falt ned til ro. Stikk den gjerne om rett før du tapper den.

Denne vinen får bare en stjerne av meg, da den ikke er helt for min smak. Men et par andre som har fått smake på den, synes det er en veldig god vin. Så dersom du er nyskjerrig, prøv den.

Etter litt lagring, har denne vinen blitt bedre. Derfor oppgradert til 2 stjerner i min guide. Nytes best avkjølt til kjøleskaptemperatur.

Eplevin

Ingredienser til 25 liter vin: Bruk helst syrlige epler, da dette gir best smak. Eplene skal kuttes opp i biter og du kan godt fjerne kjernehuset. Jeg fikk et problem med at mostdunken min (30 liter) ble i minste laget. Det kan dærfor være greit med en større dunke. Nypene gjør at vinen får en litt mørk farge.

Da det endelig var klart for prøvesmaking av vinen, ble jeg vedlig skuffet. Jeg syntes den smakte såpass vondt at jeg vurderte å dumpe hele skitten (hadde jeg disponert et HB apparat, hadde jeg nok brent den til sprit). Men etter at den har fått ligget litt i hylla, så var det en bedring i smaken. Tiden vil vise om denne vinen blir enda bedre med lagring.


Ønsker du å lage mer eller mindre mengde vin enn hva oppskriftene tilsier, er det bare å bruke enkel matematikk (av den typen du lærte på barneskolen) for å finne ut riktig mengde av de ulike ingrediensene.

Jeg kommer med flere oppskrifter når jeg har prøv dem selv...


I made this! Jørn Dahl-Stamnes