Tips og råd

Sist oppdatert: 20. august 2005.

Å lære seg å lage god vin tar tid. Ingen er fødte vinleggere. På veien frem mot gode viner kan det være lurt å lytte på hva andre sier. Unngå de samme fellene som andre har gått i.

En ting man aldri kan gjenta ofte nok er renslighet. Skal man lage gode viner må man også være nøye med rensligheten. Det betyr nødvendigvis ikke at ting skal være sterilt (noe som ville være umulig i praksis), men at man hele tiden skal tenke på at man skal unngå forurensninger som kan ødelegge vinen.
Bakterier og uønskede gjærsopper er blandt de værste fiendene man har. Også oksygen er en fiende nå vinen er ferdig gjæret.

Ballongen

Uansett om du velger glass- eller plastballonger, er det viktig at disse holdes rene. Det enkelste er at man etter bruk vasker dem godt. Fjern evt. rester av bær og frukt som har satt seg litt fast i ballongen. Bruk da en børste og evt. vaskemidler. Til slutt skylles ballongen godt og settes opp ned i en bøtte slik at vannet får rendt av.

Når ballongen er tørr innvendig, kan du feste et lite tøystykke over åpningen (bruk et strikk) slik at man unngå at støv, fluer etc. kommer inn i ballongen. Man bør ikke bruke korker eller lignende, da det blir for tett og man kan da få dannet kondens (som igjen kan resultere i at mugg og sopp setter seg fast i ballongen).

Nå du så skal bruke ballongen igjen, kan du skylle den med lunket vann tilsatt kaliumpyrosulfitt (også kalt "svovel"). Dette er nok til å fjerne evt. bakterier og sopp som kan ødelegge vinen.

Flaskene

I utgangspunktet bør flasker behandles på samme måte som vinballonger. Etter at du har tømt en flaske, skyll den med lunket vann og sett den opp-ned til tørk. Får du flasker fra andre, så sørg for at de er skillelige rene før du setter dem bort. Vinrester som har stått i flaska en stund kan sette seg godt fast. En kraftig lutblanding løser opp dette i løpet av noen dager. Men ikke bruk flaskebørsten i lutvannet. Du kan risikere at børsten blir ødelagt.

Som oftest trenger du å lagre tomme flasker til neste gang du skal tappe vin. Ta en tur innom nærmeste vinmonopol og få med deg noen tomme vinkasser i papp. Da er det enklere å stable flaskene bort i en krok.

Når du skal bruke den, greier det seg å skylle den med lunket vann tilsatt "svovel" (og evt. litt sitronsyre). Etter at du har skyllet den med "svovelvannet", kan vinen tappes direkte på flasken.

Får du flasker fra venner og kjente, så sjekk at disse er helt rene. Det bør du gjøre straks du får dem (samtidig som du fjerner orginaletikettene) En flaskebørste er greit å ha for å få fjernet evt. rester som har satt seg fast inne i flasken.

Noen produsenter bruker vannløselig lim på etikettene. Dette gjelder stort sett all norsktappet vin, samt det meste av europeisk vin. Andre, spesielt australske produsenter, bruker lim som ikke løser seg opp i vann. Disse er være nesten umulig å fjerne ved å la flaskene ligge i varmt vann. En alternativ måte er da å legge flaskene i steikovnen i ca. 15 minutter i 125 grader. Da skal etikettene løsne relativt greit.

Gjærlåset

Gjærlåset oppgave er å hindre at luft utenfra kommer inn i ballongen samtidig som CO2 fra gjæringen skal slippe ut. Sammen med lufta kan også bakterier, sopp og den fryktede bananflua komme i kontakt med vinen. Ved lagring skal heller ikke oksygenet komme inn i ballongen.

Et vanlig problem med gjærlås under gjæringen, er at det oppstår små lekkarsjer mellom gjærlåset og gummihetta. Det første du da bør sjekke, er om det er plastikk på rørbiten som går ned i gummihetta, som forårsaker lekkasjen. Overflødig plast kan skrapes forsiktig av med en tapetkniv til du kjenner at røret er glatt. Sjekk også om gummihetta begynner å bli morken. Et annet tips er å ha en liten dråpe med glyserin (fås kjøpt på apoteket) på rørenden før du har den ned i gummihetta.

Blir en ballong stående veldig lenge (ved bulk aging), kan det hende at vannet i gjærlåset damper vekk. Da er det fri tilgang for småkryp. Bananflua (også kaldt eddikflua) vil da kunne komme i kontakt med vinen. Putt derfor en bomullsdott i toppen av gjærlåset som en ekstra forsikring. Skulle alt vannet fordampe, vil bomullet hindre at flua får herje fritt med vinen din. Ellers risikerer du å ha flere liter med eddik...

Hakking av rosiner

Jeg bruker en hurtigmikser med kniver til å hakke rosinene. Massen av rosiner kan bli veldig klissete, og da blir det lett at hurtigmikseren ikke klarer å dra kniven rundt. Tilsetter du litt vann (noen spiseskjeer) mens miskeren jobber med å hakke rosinene, vil det gå mye lettere.
I made this! Jørn Dahl-Stamnes