Vinlegging - nødvendig utstyr

Sist oppdatert: 15. oktober 2002

For å kunne lage egen vin av frukt og bær, trenger man litt ustyr. I starten greier det seg med det aller mest nødvendigste. Det er ikke noen grunn til å kjøpe alt utstyret med en gang. Har man venner eller naboer som driver med samme hobby, kan man jo høre om man kan få låne noe fra dem.

Det viktigste man trenger er for å lage vin er:

Grunnen til at man trenger to ballonger, er at man må ha en ledig når man skal stikke om vinen. Alternativt kan man bruke plastbøtten, men det er ikke å anbefale (økt fare for oksydering). Man får kjøpt plastballonger, men glass er å anbefale. Plast er ikke diffusjonstett, så over tid vil oksygen trenge gjennom plasten og komme i kontakt med vinen. Vinen vil da oksydere og bli ødelagt. Glassballonger er derfor å anbefale, da de er tette og lettere å holde rene.

Når vinen er klar til tapping trenger man følgende:

Korkeapparates oppgave er å få korkene ned i flaskene. Da korkene har en større diameter enn åpningen på vinflaskene, må korken komprimeres for at man skal få den ned i flasken. Og det klarer du ikke å få til uten et korkeapparat. Legger man lite vin, kan man nøye seg med et enkelt korkeapparat, evt. låne et fra kjente. Det enkleste korkeapparatet man får, er at den typen hvor mang bruker en hammer for å slå korken ned i flasken.
Lager man mye vin vil man fort finne ut at det enkele korkeapparatet blir for tungvindt å bruke. Da finnes det to andre alternativer. En type apparat har to hendler som man bruker for å presse korken ned i flaksen. Samtidig som man presser ned korken, griper to gummibelagte klør rundt flasketuten.
Luksus-utgaven av manuelle korkeapparater er gulvmodellen. Denne står, som navnet antyder, på gulvet og har en lang arm som brukes for å presse korken ned i flasken.

Korker finnes i mange kvaliteter. Skal man lagre vinen i lengere tid, bør man velge ekstra lange korker av god kvalitet. For kortere lagring kan man nøye seg med korker av noe dårligere kvalitet og som er noe kortere.
Noen korker er behandlet med parafin og silikon. Parafinen skal tette igjen porer i korken mens silikonen skal sørge for at den glir lettere ned i flasken. En annen type kork er ikke behandlet i det hele tatt. Denne må legges i bløt før den kan brukes. Det er da lurt å tilsette en svoveltabelett i vannet og la korkene ligge i mist en time før bruk.

Flasker kan man få kjøpt, men det enkleste er naturligvis å ta vare på flaskene man kjøper på vinmonopolet. Du kan også spørre venner og kjente om de har flasker til overs. Husk da å skylle flasken med lunket vann og sett flasken opp-ned slik at vannet for rent ut av flasken. Ellers vil man risikere at det dannes mugg i flasken, noe som kan være vanskelig å bli kvitt (tips: en kraftig lutoppløsning i noen dager kan hjelpe, men husk at flaskebørster tåler som regel ikke sterk lut).

Etterhvert som man finner ut at man vil lage mere vin, så så kan man invistere i supplerende utstyr:

I mange tilfeller kan det være lurt å la vinen få stå lenge på ballongen før man tapper den. Dette kalles "bulk-aging" på engelsk, og betyr at man lagrer vinen på ballongen i flere månder til opp til flere år etter at gjæringen er over. Bulk-aging gir vinen en bedre smak og karakter. Men skal man lage nye viner hver høst, trenger man da flere ballonger for å kunne lagre vinene på ballong.
Selv jeg en 10-liters ballong, ni 25-30 liters ballonger og en stor 40-liters ballong (sistnevnte brukes bare ved omstikking av viner). Det gjør at jeg kan lage 4-5 nye viner hver høst, enkelte ganger flere.
Glassballonger er dyre i anskaffelse. Nypris for 25 liters ballong er gjerne godt over 400 kroner. Å kjøpe brukt er et rimeligere alternativ - sjekk din lokale avis. Mange av de ballongene jeg har, er kjøpt brukt for mellom 100 og 250 kroner stykke (via småannonser i Adresseavisens "Roteloftet"). Kjøper du brukt, så vær nøye med at de ballongene du kjøper er rene. Noen er slørvete og lar rester bli stående i ballongen. Over tid dannes det mugg som fester seg som lim i glasset. Uansett bør du behandle disse ballongene med en kraftig lutblanding. La luten stå i ballongen en ukes tid (eller lengere om du har nok av tid). Skyll den godt og la den så stå en ukes tid med klorvann. Igjen, skyll den godt før bruk, evt. la den få tørke godt dersom du skal sette den bort til senere bruk.

Enkelte viner kan være så vanskelige med å få helt klar selv om man bruker over ett år på klarningen. Da kan et vinfilter kan være greit å bruke. Noen vil nok si at å bruke filter er juks, men da skal du vite at noen av rød- og hvitvinene du få kjøpt på vinmonopolet er filtert.


I made this! Jørn Dahl-Stamnes